Het verstoren van een optreden van zangeres Lenny Kuhr, waarover wij eerder schreven, blijkt geen incident te zijn geweest. De met Palestijnse vlaggen zwaaiende sympathisanten van Hamas hebben het gemunt op meerdere Joodse mannen en vrouwen met familie in Israël. Zo meldde de NOS op haar website dat familieleden van Israëlische militairen in Nederland te maken hebben met bedreigingen. Op sociale media gaan privégegevens rond van Israëlische militairen met een Nederlands paspoort en hun familie. Hamas-sympathisanten meldden zich al gauw bij deze ‘verdachte’ mensen op de stoep met hun dreigementen op zak.

Academische Hamas-activisten in Tilburg

Je zou misschien, als iemand die neutraal staat in deze kwestie, zeggen: “ach, het zijn maar gekkies die gelijk en ongelijk, schuld en onschuld, oorzaak en gevolg, niet zo goed uit elkaar kunnen houden.” Maar, en dat is misschien het meest angstwekkende, onder onze academische elite is er ook steun voor Hamas. Het vraagt van de academische bestuurders heel wat wilskracht en doorzettingskracht om de academische Hamas-supporters niet de sleutel van de academie te overhandigen. Die eisen ze namelijk min of meer op. Een selectief  rondje langs de velden.

Eerder schreef ik al dat aan de Universiteit van Tilburg Hamas-supporters een mail naar alle medewerkers hadden gestuurd met het verzoek een boycot van Israëlische universiteiten te steunen. Zij maakten daarbij gebruik van mailinglisten van de universiteit. Dat is op zich al een verboden actie en politieke propaganda op de campus maakt dat nog erger. Deze actie kwam voort uit medewerkers van de juridische faculteit van de universiteit. Kennelijk vinden juristen in Tilburg het geen probleem om hun eenzijdige mening aan anderen op te dringen. Zij zijn daarbij ook nog eens bereid regels met opzet te overtreden.

… en in Groningen

Bron: ukrant.nl

Over naar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daar meldde de universiteitskrant dat het College van Bestuur van de universiteit “een open dialoog wil blijven voeren over de oorlog tussen Israël en Gaza. Ook moet er een veilige omgeving gecreëerd worden waarin academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting centraal staan”. Mooie woorden, maar daar namen de Hamas-supporters, vooral studenten naar het schijnt, geen genoegen mee. Zij vonden die academische neutraliteit maar een excuus om te kunnen zwijgen over de moord op leeftijdsgenoten. Uit woede werden ramen van de bibliotheek ingeslagen en pro-Hamasleuzen geschilderd op de overgebleven ramen.

Maar ook docenten aan de RUG lieten zich niet onbetuigd. Twee van hen stelden een petitie op waarin geëist werd dat de universiteit de vernietiging van het onderwijssysteem in Gaza veroordeelt. Ook moet de universiteit haar banden met Israëlische organisaties herzien en oproepen tot een permanent staakt-het-vuren.

Een fijn citaat uit deze petitie – die overigens alleen door studenten en medewerkers van de RUG te lezen is:

“We beseffen dat het een delicate kwestie kan zijn om politieke uitspraken te doen, maar de universiteit moet boven alles objectief zijn, naar de feiten kijken en de rapporten en bevindingen van internationale instituten zoals de Europese Unie, de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties serieus nemen”

ukrant.nl

Gelukkig is niet iedereen bevangen door het Hamasvirus. Een lid van de academische gemeenschap lekte de petitie naar GeenStijl die het volgende commentaar had:

“Uiteraard wordt in de petitie met geen woord gerept over hoe het nu eigenlijk komt, dat Israël de Gazastrook heeft aangevallen en wat de rol van Hamas en de Palestijnen zelf daarin is geweest. Het feit dat de ‘universiteiten’ die Israël heeft gebombardeerd bekendstaan als bastions van Hamas (zie alleen al Wikipedia), is natuurlijk ook weggelaten.”

Bron: GeenStijl

Over naar de academie in Amsterdam

Daar blokkeerden eind maart 2024 negen (dus 9!) studenten de toegang tot het Amsterdam University College (AUC). Het AUC biedt een brede opleiding aan de beste en meest gemotiveerde studenten. Er wordt veel met elkaar en met docenten gedebatteerd. Desondanks blijken er dus ook Hamas-supporters onder deze studenten te schuilen, waarvan je je afvraagt hoe deze aangenomen konden worden op het AUC. Je vraagt je van de andere kant ook af waarom deze fundamentalistische activisten zich bij het AUC ingeschreven hebben.

Het AUC met de brug die werd bezet
Bron: advalvas.vu.nl

Wat moeten ze met een opleiding van filosofie tot kwantummechanica? Debatteren is aan hen niet besteed. Fundamentalisten voeren immers geen debat, want zij denken dat ze altijd gelijk hebben. Als ze dat gelijk niet krijgen, gaan ze dat gelijk halen. Hier dus door het AUC lam te leggen. Het bestuur van het AUC zag daarop geen andere mogelijkheid dan de politie op deze groep af te sturen.

Dat leidde natuurlijk ook weer tot verontwaardiging over het geweld dat zou zijn gebruikt door de politie om de toegang tot de gebouwen weer vrij te maken. Volgens de politie zijn sommige demonstranten die met de blokkade wilden doorgaan, opgetild door de politie. Inderdaad, onaanvaardbaar geweld. Vergelijk dat eens met de lieflijke verkrachtingen die Hamas-leden op 7 oktober op Israëlische vrouwen toepasten (zie de BBC). Veel vriendelijker inderdaad, al kunnen de meeste van die vrouwen het niet meer navertellen.  

De Universiteit van Utrecht en overige academies

Over dan naar de Universiteit van Utrecht. Tsja, het begint een beetje hetzelfde verhaal te worden. Daar is een groep genaamd Utrecht in Solidarity with Palestine (USP) die een open brief aan het College van Bestuur (CvB) heeft geschreven. Het CvB moet de gewelddadige acties tegen de Palestijnse bevolking veroordelen en de banden met Israëlische universiteiten verbreken. We hebben het meer gehoord. De universiteitskrant meldt dat meer dan duizend studenten en docenten de open brief hebben ondertekend. Met bijna 40.000 studenten en ruim 8500 medewerkers duidt dat dan weer niet op een kolossale steun voor de Hamas-activisten.

Op de verjaardag van de universiteit (dies natalis) onderbraken pro-Palestinademonstranten een rede van de rector. Het thema van die rede was ironisch genoeg de toekomst van de democratische rechtsstaat. De rechtsstaat zou onder druk staan. De demonstranten lieten zien hoe waar dat is. Zij hebben geen enkel respect voor bijeenkomsten waar nette dames en heren argumenten uitwisselen.

We moeten eigenlijk nog naar de TU Delft,  de Universiteit Leiden, de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Radboud Universiteit in Nijmegen en Maastricht University. Maar met copy paste van het voorgaande ben je daar ook geweest. Het is op alle universiteiten in Nederland hetzelfde. Overal zijn groepen Hamas-activisten actief.

Wat zijn Hamas-activisten?

Hamasactivisten wisselen geen argumenten uit, zij willen hun eenzijdige mening aan anderen opleggen. Daarvoor gebruiken ze desnoods illegale methoden (gestolen mailing-lijsten, blokkade van gebouwen en colleges, verstoren van bijeenkomsten, illegale propaganda).

Maar waarom noem ik ze Hamas-activisten? Dat leg ik uit. Wat zij willen: een permanente wapenstilstand, isolatie en veroordeling van Israël is koren op de molen van Hamas. De gruwelijke actie van Hamas op 7 oktober 2023 had precies dat tot doel. Hamas wist dat Israël hard zou terugslaan en dat de bevolking van Gaza daaronder zou lijden. Hamas bekommert zich niet om zijn eigen burgers. Hij wil alleen maar zijn macht houden. Anders had Hamas zich toch allang overgegeven en de Israëlische gijzelaars naar huis terug laten keren. Hamas wil helemaal geen vrede, maar Israël vernietigen. Dat willen de pro-Palestijnse academici bijgevolg dus ook.

Het CvB van Maastricht gaat hierin al bijna mee. Laten we hopen dat de bestuurders van de andere universiteiten sterkere knieën hebben.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.