Welkom bij deze minicursus

Leuk dat je deze cursus over de Europese Unie (EU) tot je wilt nemen. Deze cursus geeft aan hoe je vanuit economisch perspectief over unies in het algemeen en de EU in het bijzonder kunt nadenken. Wanneer kun je verwachten dat een unie succesvol is en wanneer ligt desintegratie op de loer? Niet zo verwonderlijk misschien dat er op een of andere manier sprake moet zijn van gedeelde waarden tussen de burgers van de unie, wil een unie succesvol zijn.

Wat is de inhoud van de cursus?

De cursus bestaat uit een vijftal collegeteksten. De teksten worden onderbroken door videopresentaties die een verdieping van de stof beogen te geven. Voor het begrip van deze verdieping kan het, desgewenst, handig zijn om eerst een bijgeleverde tekst over basiskennis van de economische theorie tot je te nemen.

De eerste collegetekst, college 0, bevat een inleiding tot de cursus. Daarna volgen twee colleges waarin vanuit een algemeen perspectief naar de werking van unies wordt gekeken. Eerst wordt besproken wanneer het voor een potentiële lidstaat aantrekkelijk is toe te treden tot een unie. Daarna gaat het om de vraag welke beleidstaken in een unie voorbehouden moeten blijven aan de lidstaten van de unie en welke beleidstaken beter door een centraal orgaan van de unie kunnen worden uitgevoerd. Na de behandeling van deze algemene principes volgen twee colleges waarin die principes worden toegepast op twee beleidsterreinen, namelijk migratie- en belastingbeleid.

Het programma is dus als volgt:

Hoe de stof te bestuderen?

Dit is een minicursus. Desondanks wordt er in de inhoudelijke colleges 1 tot en met 4 veel feitelijke en economische-theoretische informatie gegeven. Daarom is het wellicht aan te raden om de colleges in stukjes en beetjes tot je te nemen. Gelukkig is het goed mogelijk de colleges in stukken te hakken. De collegetekst vanaf een videopresentatie tot en met de volgende videopresentatie staat meestal redelijk tot goed op zichzelf. De lezer die de colleges in aparte brokken wil bestuderen, kan dus van videopresentatie tot videopresentatie de colleges doorgaan.

Hoe krijg je toegang tot deze minicursus?

Van de vijf teksten (“colleges”) met videopresentaties zijn de eerste twee college’s, college 0 en college 1, gratis te downloaden, maar voor de volgende drie colleges wordt 15 euro gevraagd. Wil je de cursus tot het eind volgen, meld je dan aan voor de cursus door onderstaand formulier in te vullen en te versturen. Dan ontvang je verdere instructies over hoe te betalen en hoe je toegang tot de cursus krijgt.

Meer weten?

Behalve deze cursus, kun je ook nog de gratis (!!) cursus “Economie van de overheid” bestuderen.

Als je meer wilt weten over mijn activiteiten, zie hier voor een overzicht van mijn blogs. Hier vind je al mijn recente publicaties in kranten en op websites. Hier vind je wat publicaties in tijdschriften.

Reproductie foto op basis van de creative commons licentie