Houd een parlementaire enquête naar de affaire Khadija Arib

Wat mij betreft is het duidelijk dat ambtenaren van de griffie van de Tweede Kamer een niet erg fraaie rol hebben gespeeld bij de affaire Khadija Arib. Die ambtenaren dachten (politieke?) rechten te hebben die hen niet toekomt. Dat begint ook wel een beetje een trend te worden. Er lijken wel steeds meer ambtenaren te zijn die zichzelf een eigen visie op het beleid van hun eigen ministerie veroorloven. Volgens de ambtenarenwet mag een ambtenaar Lees verder…

Diederik Samson vindt het nieuwe pensioenstelsel structuurversterkend

maar snapt hij wel wat van pensioenen? Wij kennen Diederik Samson natuurlijk als partijleider van de PvdA (2012 – 2016), als bedenker van de Turkije-deal (2016) en als klimaatspecialist bij de EU (2019 – 2024). Na die laatste baan kwam hij terug als columnist van De Volkskrant. Helaas zeg ik er bij, ik had liever Martin Sommer terug gehad, maar ik heb het niet voor het kiezen. Als krantelezer probeer ik zijn columns zo veel Lees verder…

Mijn krant doet niet aan combinatiedenken

… maar beveelt het wel aan Mijn krant is goed in het beschrijven van moraal-filosofische adviezen om zich er vervolgens zelf niet aan te houden. We hebben het in dit verband al eerder gehad over het organiseren van tegenspraak. Dat zou goed zijn voor onze liberale democratie, maar als het zo uitkomt, zoals bij pensioenen, doet de krant er zelf niet aan. Op 20 mei jl. stond er in de krant (alleen voor abonnees) een Lees verder…

Sonja K. was slechts ‘drugsrunner’ bij het lekken van vertrouwelijke informatie over Khadija Arib

De affaire rond Khadija Arib begint behoorlijk veel op de Dreyfusaffaire in Frankrijk te lijken. Albert Dreyfus werd eind 19e eeuw valselijk beschuldigd van spionage voor Duitsland. Zijn veroordeling op 15 oktober 1894 bleek achteraf gebaseerd op valse verklaringen. Ook de werkelijke spion had documenten geleverd die de schuld van Dreyfus hadden moeten bewijzen.  Khadija Arib werd anoniem beschuldigd van wangedrag tijdens haar voorzitterschap van de Tweede Kamer. Haar politieke carrière was voorbij toen betrokken ambtenaren informatie Lees verder…

Agnes Joseph verdient steun, maar krijgt die niet van de krant

Ik heb al eerder geschreven dat ik De Volkskrant al heel lang lees. Op de top van een duin aan zee zie ik mezelf zitten. Ik ben 16 jaar oud (het jaar was dus 1967) en lees de zaterdagse column van mediapersoonlijkheid Godfried Bomans. De krant was toen nog verbonden met de Katholieke Volks Partij. Zo zegende in 1964 de bisschop het nieuwe gebouw van de krant in, zoals Martin Sommer bijna twintig jaar geleden meldde. Maar Lees verder…

Angélique Eijpe en haar alternatieve dodenherdenking

Het schijnt een epidemie te worden. Nederlanders, met of zonder migratieachtergrond, die niet willen meedoen aan de dodenherdenking van 4 mei omdat Nederland medeschuldig is aan de genocide die Israël pleegt in Gaza. Nederland veroordeelt immers deze genocide niet. Nederland heeft daardoor, volgens deze Nederlanders, bloed aan zijn handen dat er nooit meer af gewassen kan worden. Vorig jaar was het Mohammed Benzakour die daarom weigerde mee te werken aan de dodenherdenking. Eijpe: Amnesty zegt Lees verder…

Kunnen de voorstanders van verplicht invaren alleen maar jij-bakken?

Op 23 april jl. was in de Tweede Kamer het debat over individuele zeggenschap bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, het zogenaamde invaren. Agnes Joseph (NSC) had samen met anderen daarover een amendement op de Wtp (Wet toekomst pensioenen) ingediend. Zij was de eerste spreker. Zij kreeg veel tegenwind van voorstanders van de Wtp. Aan die wind zat echter een niet erg lekker luchtje. Haar opponenten beschuldigden haar ervan dat zij de Wtp wilde Lees verder…

Pieter Omtzigt (NSC) tot Eddy van Hijum (NSC): “Ook gij Brutus”

Zoals bekend was Pieter Omtzigt een fervent criticus van het nieuwe pensioenstelsel, inmiddels vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Wat hem vooral dwars zat was dat de deelnemers bij de collectieve pensioenen maar moesten accepteren dat zij hun opgebouwde pensioenrechten kwijt raakten. Die rechten moesten zij vervolgens inwisselen, het zogenaamde invaren, voor ongewisse pensioenen. Daarom stelde hij een referendum voor waar deelnemers konden aangeven of zij het met dit invaren wel of niet eens Lees verder…

Organiseert De Volkskrant zijn eigen tegenspraak?

Onlangs stond er in de papieren versie van De Volkskrant een artikel onder de titel “Tegenspraak spreekt niet meer vanzelf”. Het artikel ging over een rapport van Janne Nijman, hoogleraar internationaal recht in Amsterdam en Genève. Volgens de krant ging dat rapport over de volgende vraag: “Hoe moet Nederland optreden in een steeds autocratischer wereld waarin repressieve regimes de ruimte voor tegenspraak aan banden leggen?”.   Maatschappelijk middenveld zorgt voor tegenspraak De beste waarborg voor Lees verder…

John Kerstens, Koepel Gepensioneerden, reageert: koopkrachtiger pensioen is belofte

Het ‘slachtoffer’ van een van mijn vorige posts schreef mij een korte reactie. Onderaan deze post heb ik zijn mail gereproduceerd. Dat mensen die ik bekritiseer mij terugmailen, stel ik zeer op prijs. Ik hoop dan dat zij met goede tegenargumenten komen. Mijn belangrijkste kritiek op John Kerstens, voorzitter van de Koepel van gepensioneerden, was dat hij suggereerde in een gesprek met minister Eddy van Hijum (NSC), dat de Wtp een koopkrachtiger pensioen belooft. Koopkrachtiger Lees verder…